Gazipaşa Mahallesi Atatürk Alanı Halis Çebi İş Merkezi (Boyner Binası Üstü) Kat:3 Daire:6 Meydan-Trabzon

Randevu Talebi

!
!
!
!
İptal
Lütfen Bilgilerinizi Eksiksiz Giriniz
Randevu talebinizi alabilmemiz için lütfen iletişim bilgilerizi eksiksiz giriniz ve randevu talep nedeninizi mesaj kısmına yazınız.

Ortodontik Tedavi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

ORTODONTİK TEDAVİ SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

  1. Ortodontik tedavi, uzun süren disiplin ve sabır isteyen bir uygulamadır. Ortodontik tedavi hasta ve hekimin işbirliğini gerektirmektedir. Hasta hekim işbirliği istenilen seviyede olursa tedavinin başarısı artar ve tedaviden makul bir sürede sonuç alınabilir.
  2. Braketler uygulandıktan sonra dişlerde hassasiyet ve yanak içlerinde yaralanmalar olabilir. Bu şikâyetler bir hafta, en fazla on gün süre içinde kaybolacaktır. Tedavi süresince ağrı ve hassasiyetlerinizi geçirmek için asetilsalisilik asit (aspirin) türevi ilaçlar kullanmayınız. Bu tür ilaçlar diş hareketi esnasında kemikte oluşan olumlu değişimleri engelleyebilir. Bu da tedavinin başarısını düşürebilir.
  3. Braketler ve teller yiyeceklerin dişler üzerine daha kolay tutunup birikmesine sebep olur. Dolayısıyla bakteri plağı normalden daha fazla birikir. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı, ağız hijyenine maksimum özen gösterilmelidir.  Yeterli temizlik sağlanmazsa ortodontik tedavi gören hastalarda çürük görülme sıklığı artmakta ve braketlerin etrafında beyaz renkli lekeler oluşabilmektedir. Fırçalama işlemi braketlerin etrafında birikinti kalmayana kadar devam ettirilmelidir. Diş etlerinizin sağlığı da diş fırçalamanızın doğru yapılmasına bağlıdır. Fırçalama eksikliğine bağlı olarak iltihaplı ve kanamalı dişetlerinden dişler üzerine sürekli asit salgılanır ve bu durum da braketlerin kopmalarına neden olur. Sabit ortodontik tedavi süresince tellerimizin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak gıdalardan uzak durmamız gerekmektedir.
  4. Tedavi süresince kola, fanta, sprite, vb… asitli içecekler içmeyiniz. Asit; diş minesine zarar vermesinin yanı sıra, braket ve bantları yapıştırmak için kullandığımız yapıştırıcıların zamanla erimesine ve bu malzemelerin kopmasına sebep olur. Böylelikle tedavi süreniz uzar. Asit diş minesinin zayıflamasına ve çürük başlangıçlarının oluşmasına neden olmaktadır.
  5. Ortodontik tedavi sırasında sert yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Tüm sert gıdalar ufak parçalar haline getirilerek yenmelidir. Sert yiyecekler dikkatli yenilmediği zaman band ve braketlerin kırılmasına sebep olmaktadır.
  6. Elma, ayva, havuç gibi sert yiyecekler ısırılmamalı, gıdalar bıçakla ya da elle küçük parçalara bölünerek arka dişler bölgesinde çiğnenilmelidir.
  7. Zeytin, kiraz, erik gibi çekirdekli yiyecekler yenilirken dikkatli yenilmeli, çekirdekleri ağız dışında çıkarılmalıdır.
  8. Özellikle kabuklu ve sert çerezler braketlerin kırılmasına sebep olabileceği için bunların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
  9. Sakız ya da dişlere çok yapışan şeker, çikolata jelibon, karamel gibi yiyecekleri yerken daha yavaş ve dikkatli olunmalı. Yapışkan yiyecekler braketlere yapışıp hem çürümelere hem de braketlerin kırılmasına neden olabilir..
  10. Hekiminiz tarafından size verilmiş olan aparey, lastik, ağız dışı aygıtlar hekiminizin size önerdiği saat ve şekilde kullanılması hedeflenen sürede tedavinizin bitmesini sağlayacaktır. Apareyler ya ağızda olmalı ya da doktorunuzun verdiği kutuda saklanmalıdır. Apareylerin herhangi birinin acıtması, kaybolması, kırılması halinde mutlaka doktorunuzla görüşünüz. Apereyler kesinlikle cepte taşınmamalıdır. Bunun sonucunda apereyler kırılır ve tedaviniz kötü yönde etkilenir.